Norges försvarsminister gillade nya Gripen Demo

2008-04-23 11:02  

Alla var där. Hangar 195 i Linköping fylldes på onsdagen av 700 besökare från ett tiotal länder när Saab rullade ut nya Gripen Demo. Och Norges försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen sken ikapp med vårsolen.

Den norska försvarsministern ska på måndag nästa vecka ta emot Saabs offert på 48 nya stridsflygplan till det norska försvaret.

Hon uppvaktades intensivt av både Saabchefen Åke Svensson och den svenske försvarsministern Sten Tolgfors, som inget hellre skulle önska än att Norge valde svenska Gripen framför amerikanska F-35.

Också chefen för den särskilda projektgruppen för Norges köp av nytt stridsflygplan, Pål Björseth, var på plats tillsammans med tjänstemän från försvarsdepartementet och högt uppsatta norska militärer.

Representanter för alla köparländerna hade kommit till Linköping.

Tjeckiens vice försvarsminister Frantiaek Padcek var där, liksom statssekreteraren i Ungerns försvarsdepartement Joszef Ali.

Också för representanter för den thailändska regeringen var på plats, liksom representanter från Indien, Grekland och Danmark.

På måndag lämnar Saab också in en offert till den indiska regeringen på 126 Gripen-plan – en gigantisk affär om den går i lås.

På plats var också Saabs alla partners i Gripen Demo-projektet.

Och runt alla militära och politiska höjdare och näringslivsfolket surrade 75 journalister och fotografer från världens alla hörn. Här fanns den brasilianske journalisten Nelson Francisco Düring på Defensa@net.

-Den brasilianska processen om ett nytt stridsflygplan har börjat rulla igen efter stoppet tidigare. Vi väntar oss någon form av besked i slutet av året, säger han till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt