Norges elbilsandel fortsätter att slå rekord – och den här bilmodellen sålde allra bäst

2019-01-03 16:37  
Här är den bilmodell som sålde bäst i Norge 2018. Foto: Pontus Lundahl/TT

Elbilarna fortsätter att öka sin andel på den norska marknaden. Förra året stod de för nästan en tredjedel av all nybilsförsäljning, ett nytt rekord.

Till 2025 ska alla nya bilar som säljs i Norge vara nollemmissionsbilar, det vill säga utsläppsfria. Med sex år kvar till målet har våra grannar kommit en bra bit på väg.

Av alla nya personbilar som såldes i Norge under 2018 var nästan var tredje, 31,2 procent, en elbil, enligt norska Opplysningsrådet för Veitrafikken, OFV. Det är inte bara en ökning jämfört med året innan, då andelen låg på 20,9 procent. Det är också ett nytt världsrekord, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– 2018 var året då personbilar som går på alternativa drivmedel befäste sin starka position på marknaden, säger Øyvind Solberg Thorsen, chef för OFV, i ett pressuttalande.

Läs mer: Norska elbilsfantasten Ståle Frydenlund: Så blir Sverige lika framgångsrikt som Norge

Tillsammans med de laddbara hybriderna stod elbilarna för totalt 49,1 procent av den norska nybilsförsäljningen förra året. Av alla nya personbilar som såldes i Norge under 2018 hade 17,7 procent en dieselmotor. Den bilmodell som sålde bäst i Norge under 2018 var Nissan Leaf följt av Volkswagen Golf och BMW i3.

Men det bör också sägas att den norska försäljningen av nya personbilar gick ner med 6,8 procent, eller 10 721 bilar, under 2018 jämfört med 2017.

Totalt registrerades 147 929 nya personbilar i Norge förra året. Det var nästan 10 000 färre bilar än vad OFV hade räknat med. Ett skäl till att försäljningen blev lägre än prognosen ska ha varit den nya, tuffare, testmetoden WLTP, som har gjort det svårare för bilproducenter att leverera bilar.

Läs mer: ”Alla har inte råd att att elektrifiera som Norge”

Øyvind Solberg Thorsen på OFV säger att en annan orsak är bristen på elbilar anpassade för familjer. Utbudet av elbilar med bra räckvidd, gott om plats och med en överkomlig prislapp är för litet i dag, säger han.

Nästa år tror OFV att försäljningen av nya personbilar i Norge kommer att fortsätta minska. Detta på grund av den ekonomiska utvecklingen och leveranssituationen för elbilar.

Fördelarna för den som köper en elbil i Norge är inte enbart miljö- eller klimatmässiga. I dagsläget slipper norska elbilsköpare de flesta skatter som annars är förknippade med ett bilinköp. Dessutom erbjuds fri parkering och gratis laddning för elbilsinnehavare, för att påskynda den gröna omställningen, berättar Reuters.

Ania Obminska

Mer om: Elbilar Nissan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt