Norge hoppar av Archer

2013-12-11 14:00  
Archer avfyras när Artilleriregimentet i Boden övar.

Norge har hoppat av artilleriprojektet Archer och kan komma att kräva tillbaka hundratals miljoner kronor av Sverige. Bägge sidor synar nu villkoren i kontraktet.

Den 6 december meddelade den norska regeringen att man lämnar samarbetet med Sverige när det gäller beställningen av 24 lastbilsmonterade artilleripjäser. Systemet kallas Archer och beskrivs vara ett av världens bästa artillerisystem. Det har utvecklats av Sverige och Norge gemensamt sedan 2007.

Enligt Birgitte Frisch, rådgivare på norska försvarsdepartementet, undersöker Norge om man kan få tillbaka satsade pengar.

Hittills har Norge plöjt ned 550 miljoner norska kronor i utvecklings- och anskaffningskostnader. De skulle ha fått hela sin beställning levererad under 2013, men har inte fått en enda pjäs.

– Försvarsministern (Ine Eriksen Søreide) kunde inte göra annat. Den 2 december fick hon en stark rekommendation från försvarschefen att vi skulle dra oss ur projektet, säger Birgitte Frisch.

Rekommendationen innehöll två huvudskäl för att avsluta kontraktet, uppger norske majoren Eystein Kvarving.

– Dels uppfyllde inte systemet våra krav, dels var det försenat, säger han.

En viktig orsak till förseningen är att systemet skulle uppfylla såväl norska som svenska teknikkrav, uppger Anders Carell, chef för anskaffning mark på FMV (Försvarets materielverk). Enligt honom tog kompromissandet mycket tid. Han överraskas av avhoppet.

– En norsk utvärdering som gjordes i september visade att systemet uppfyllde de norska kraven när det gäller utmaningen att nå balans mellan vikt och skyddsnivå, säger han.

Men enligt Eystein Kvarving uppfylldes de norska kraven på funktion bara om förbättringar genomfördes. Även FMV analyserar nu kontraktsvillkoren. Sverige har beställt 24 pjäser.

Mer om: Archer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt