Norge hit för att förklara sig

2008-11-26 13:58  
Pål Björseth har lett den speciella förhandlings- och utvärderings-gruppen inom det norska försvars-departementet. Här är han som Saabs gäst i april i år när Saab rullade ut det första exemplaret av det som ska bli Gripen Next Generation, det plan som offererades Norge bara några dagar efter evenemanget i Linköping. Foto: Lars Anders Karlberg

Det norska försvarsdepartementet kommer att skicka representanter till Sverige för att förklara sitt val av nytt stridsflygplan. <br></br> – De har förklarat sig villiga att komma, säger Mikael Östlund, pressekreterare hos försvarsminister Sten Tolgfors.

I förra veckan offentliggjorde den norska regeringen att man vill köpa in det amerikanska stridsflygplanet F-35 Joint Strike Fighter, JSF, till sitt försvar år från och med 2016.

Det talas om mellan 48 och 56 plan till ett värde av minst 18 miljarder norska kronor.

Samtidigt ratades den svenska motkandidaten Jas 39 Gripen Next Generation.

Sedan dess har frågetecknen kring det framtida köpet haglat, både i Norge och Sverige.

Den svenska statssekreteraren Håkan Jevrell har bett företrädare för det norska försvarsdepartementet att komma till Sverige och förklara utvärderingarna.

Om mötet kommer att ske i denna vecka eller nästa vecka är oklart.

”Snarast möjligt”
Enligt Mikael Östlund är den svenske försvarsminister angelägen om att få en snabb förklaring från de norska kollegorna.

– Självklart kommer de att komma. Sten ser gärna att mötet sker snarast möjligt, säger han.

Sten Tolgfors har tidigare förklarat att det finns en rad frågor som han önskar se besvarade.

Det gäller bland annat de bristande operativa förmågor som den norska regeringen påtalar att Gripen har, dels det pris som regeringstjänstemän i Norge räknat fram för Gripen.

Andra frågor som snurrar i luften är bland annat priset på JSF.

Norska experter spår att JSF blir dyrare än väntat och en gökunge i norska försvaret.

Schabblade FMV med offerten?
Den norska regeringens externa kvalitetsexpert Jan Høegh från konsultbolaget Econ Poyri antyder också att Försvarets materielverk, FMV, schabblat när man skrev Gripen-offerten

FMV har utelämnat att prissätta viktiga delar, säger han till Ny Teknik.

– De har inte prissatt viktiga komponenter utan sagt att dessa får Norge köpa själva. Då har vi gjort egna beräkningar av vad dessa skulle kosta, säger Jan Høegh till Ny Teknik.

Han vill inte uppge vilka komponenter det handlar om utan hänvisar till sekretessavtalen.

FMV: "Inga kommentarer"
Aftenposten.no uppger i dag onsdag att FMV utelämnat pris på byggnader, vapen, logistiklösningar och organisation.

På FMV vill man i nuläget inte bemöta kritiken.

– Vi lämnar inga kommentarer förrän vi träffat norrmännen i nästa veckan, säger Ulf Lindström, pressansvarig på FMV.

Den 4 december reser FMV-tjänstemän till Norge för att träffa de ansvariga tjänstemännen på norska försvarsdepartementet.

Pål Björseth svarar
Pål Björseth, som varit ansvarig för den speciella förhandlings- och utvärderingsgruppen inom det norska försvarsdepartemetet tar i dag bladet från munnen i en intervju med tidningen Verdens Gang.

- Ju högre krav vi ställde, desto svårare hade Gripen att uppfylla dem, säger Pål Björseth.

- JSF däremot lösta alla situtationer som vi i simuleringar gav kandidaterna i uppgift att lösa. På grund av stealth-tekniken och den radar och sensor-teknik som JSF utrustats med, kan det amerikanska flygplanet förbli oupptäckt länge och skjuta ned fientligt flyg och fientilga fartyg innan det själv blir upptäckt.

- Men jag vill understryka att vi har värderat kandidaterna efter Norges krav och behov. Att Gripen föll igenom betyder inte att Gripet är dåligt stridsflygplan i andra sammanhang, säger Pål Björseth till Verdens Gang.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt