Norge hit för att förklara Gripenaffären

2008-12-05 10:11  
Norges försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen var med på utrullningen av Gripen Demo i våras, det vill säga den "demonstrator" som ska ligga till grund för nya Gripen Next Generation. Foto: Lars Anders Karlberg

Norges försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen kommer till Stockholm om en vecka för att förklara för den svenske försvarsministern varför man sågade det svenska stridsflygplanet Gripen.

I går reste en tiomannadelegation från Saab och FMV till Oslo för en så kallad debriefing av den omfattande norska flygplansaffären, som vanns av amerikanska Lockheed Martin.

Med på mötet var också en representant för det svenska försvarsdepartementet.

Det var ett tekniskt möte med den norska expertgrupp som utvärderat Saabs och Lockheed Martins offerter.

Ansvarig för utvärderingen är regeringens specielle förhandlare Pål Björseth. Han var med på mötet tillsammans med ordföranden i "Kamplyprosjektet", konteradmirall Arne Röksund.

Saab och FMV har lagt locket på om gårdagens möte i Oslo.

- Men så mycket kan jag säga att vi inte är överens om slutsatserna och att mötet väckte en del frågor som vi nu ska grunna på, säger FMV:s presschef Ulf Lindström till Ny Teknik.

Konteradmiral Arne Röksund sade till den norska pressen efter mötet att han är helt säker på att utvärderingen och beräkningarna gjorts på ett korrekt sätt.

Men försvarsminister Sten Tolgfors vill ändå ha ett särskilt möte på högsta politiska nivå efter den norska försvarsministerns brutala sågning av Gripen vid presskonferensen på torsdagseftermiddagen den 20 november.

- Vi har ett antal frågor om den norska utvärderingen av Gripen, bland annat hur Norge kommit fram till sina slutsatser om Gripens förmågor och hur Norge gjort sina beräkningar av totalkostnaden för Gripen, säger Mikael Östlund, presschef hos Sten Tolgfors.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt