Nordpolen rör sig

2011-01-14 07:29  

Den magnetiska nordpolen rör sig österut. Det sätter käppar i hjulen för flygtrafiken, som inte vet åt vilka håll landningsbanorna går.

När nu piloterna återigen börjar landa på Tampa Intertnational Airport i USA flygplats efter tio dagars stängning, är det mesta sig likt. Bortsett från en viktig detalj: numreringen som anger de tre landningsbanornas riktning har ändrats . Förr stod det 18/36 respektive 9/27 med stora målade siffror på asfalten. Numren anger att banorna löpte rakt syd-nordlig riktning (180/360 grader)respektive rakt öst-västlig riktning (90/270grader).

Men riktningarna har ändrat sig genom åren. Inte för att flygplatsen byggts om, utan för att den magnetiska jordaxeln flyttat sig i raskt takt de senaste åren. De nya numren är 19/1 respektive 10/28, vilket avslöjar att banorna numer officiellt har ändrat riktning tio grader mot öster.

Mätningar visar att nordpolen, som nu ligger 650 mil norr om Tampa, rör sig med 64 kilometer om året österut mot Ryssland. Under de senaste hundra åren har nordpolen förflyttat sig hela 110 mil, samtidigt som den magnetiska fältstyrkan blivit något svagare.

Det har gjort att flygplanens kompasser inte längre stämmer överens med den faktiska riktningen på flygplatsernas landningsbanor, skriver danska Ingeniøren.

Den relativt snabba förflyttningen av den magnetiska nordpolen kan vara ett tecken på en kommande polvändning. Geologiska undersökningar visar nämligen att nordpolen gör hastiga ryck med ungefär 300 000 års mellanrum. Senast det hände var för 780 000 år sedan.

En polvändning, då nord blir syd och vice versa, tar normalt 5 000 år. Men mätningar på 15 miljoner år gammal lava visar att det kan gå betydligt fortare. Då vred sig jordaxeln 53 grader på ett år.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt