Fordon

Nordpolen rör sig

Riktningarna på landningsbanorna vid Tampas International Airport stämmer inte längre. Nu målas beteckningarna om för att stämma med piloternas kompasser. Foto: Tampa International Airport
Om fyrtio år har den magnetiska polen tagit språnget över Arktis till Ryssland.
Den magnetiska nordpolen rör sig allt snabbare norrut över Kanada.

Den magnetiska nordpolen rör sig österut. Det sätter käppar i hjulen för flygtrafiken, som inte vet åt vilka håll landningsbanorna går.

Publicerad

När nu piloterna återigen börjar landa på Tampa Intertnational Airport i USA flygplats efter tio dagars stängning, är det mesta sig likt. Bortsett från en viktig detalj: numreringen som anger de tre landningsbanornas riktning har ändrats . Förr stod det 18/36 respektive 9/27 med stora målade siffror på asfalten. Numren anger att banorna löpte rakt syd-nordlig riktning (180/360 grader)respektive rakt öst-västlig riktning (90/270grader).

Men riktningarna har ändrat sig genom åren. Inte för att flygplatsen byggts om, utan för att den magnetiska jordaxeln flyttat sig i raskt takt de senaste åren. De nya numren är 19/1 respektive 10/28, vilket avslöjar att banorna numer officiellt har ändrat riktning tio grader mot öster.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här