Nord Stream köper hemlig minfältskarta

2008-12-02 23:00  

Rysk-tyska Nord Stream, som vill dra gasledningar i Östersjön, kommer att få ta del av det svenska försvarets hemliga kartläggning av var minfält finns på havsbottnen i svensk ekonomisk zon.

Sedan 2003 har Försvarsmakten systematiskt letat dumpade krigsminor och andra stridsmedel på Östersjöns botten.

Databasen med uppgifterna om var de ungefär 40 000-50 000 oexploderade minorna i Östersjön finns omfattas dock av försvarssekretess. Enligt Nord Stream har man muntligen bett militären om att få ta del av kartläggningen, men fått svaret att den är hemlig.

Bolagets tekniska konsult Marin Mätteknik i Göteborg har letat krigsmateriel längs med sträckningen med sonar och magnetometer. Hittills har man identifierat en mina nordväst om Gotska Sandön och en sönderfrätt bomb i farleden utanför Hanöbukten. Bägge från andra världskriget.

I remissvar till regeringen gör Michel Moore dock bedömningen att Nord Streams min-

undersökningar hittills varit otillräckliga.

Enligt Michael Moore är Försvarsmakten berett att stödja bolaget med kartor över var minfälten är belägna i svensk ekonomisk zon.

- Då har de svängt. Hittills har vi fått höra att deras kartläggning är hemlig, säger Ola Oskarsson, vd för Marin Mätteknik.

Gunnar Möller, örlogskapten och handläggare i Försvarsmakten, säger att kartläggningen i sin helhet är hemlig men att Nord Stream missat att lämna in en formell begäran om att få ta del av sekretessbelagda uppgifter i mindatabasen.

Mer om: Köp Nord Stream

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt