Nokian Tyres: Våra dubbdäck var inget pr-trick!

2015-02-10 09:33  

Den finländska däckjätten Nokian Tyres, företaget bakom de världsberömda vinterdäcken Hakkapeliitta, säger att variabla dubbar på dubbdäck inte är ett pr-trick utan blir verklighet en dag.

Ny Tekniks artiklar om framtidens dubbdäck, med däckdubbar som fälls ut och in efter vad underlaget kräver, har väckt stor uppmärksamhet. I fokus har den unge Västeråsteknikern Mikael Fernholm stått med sin patentsökta uppfinning om en däckdubb som regleras med induktiv energiöverföring.

Också Nokian Tyres nyhet i februari förra året om ett konceptdäck som fungerar både som ett dubbat och ett dubbfritt vinterdäck har på nytt kommit i fokus genom Ny Tekniks artiklar.

I en video och ett pressmeddelande beskrev Nokian sitt koncept så här: "Samtliga dubbar på alla fyra däcken höjs eller sänks samtidigt vid knapptryckning. Själva dubbstommen rör sig inte, utan det är dubbstiftet av hårdmetall mitt i dubben som rör sig ut och in".

Mikael Fernholm tog vid den tidpunkten kontakt med Nokian Tyres utvecklingschef Mikko Liukkula för att försäkra sig om att däckjätten inte gjorde intrång på hans eget patent.

Enligt Mikael Fernholm hade Mikko Liukkula då sagt att det bara var ett pr-trick från Nokian Tyres sida.

Men det stämmer inte, säger i dag Nokian Tyres marknads- och kommunikationsdirektör Antti-Jussi Tähtinen till Ny Teknik.

- Det var inget pr-trick, utan ett riktigt konceptdäck, en av många möjliga tekniker och teknologier som visar att det är möjligt att förena ett dubbdäck och friktionsdäck, säger han.

Han poängterar också att Nokian Tyres koncept inte liknar Mikael Fernholms uppfinning.

-Vilken typ av teknologi som eventuellt kommer att gå vidare till serieproduktion återstår att se och vi vill inte ytterligare avslöja vårt eget koncept. Den teknologiska utvecklingen sker snabbt, säger Antti-Jussi Tähtinen.

- Vi har absolut inte avslutat vårt utvecklingsarbete kring tekniken som presenterades på vårt konceptdäck. Arbetet fortsätter och vi har olika alternativ som vi forskar kring, varav hybridvinterdäcket, som vi presenterade i februari 2014, endast är ett av alternativen, säger han.

Nokian Tyres poängterar att dubbarna i hybridvinterdäcket regleras med en knapp på instrumentbrädan, inte genom temperaturen på väglaget.

- Utvecklingsarbetet fortsätter, även om det i Ny Tekniks artiklar antyddes att vi skulle ha avslutat utvecklingen av vår unika dubbteknik, säger han.

 

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Nokian Dubbdäck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt