Nödlån - var god dröj!

2009-03-17 13:29  

Volvo PV och Ford har ännu inte fått någon statsgaranti beviljad av Riksgälden för miljardlånet i Europeiska investeringsbanken, EIB.

Riksgälden, Ford och Volvo PV förhandlar fortfarande kring villkoren för den statliga garanti som EIB kräver för att låna ut pengar till Volvo PV och dess ägare Ford.

EIB fattade i torsdags beslut om att bevilja lån till Volvo PV på 200 miljoner euro, för 2009.

Lånet är en form av europeisk krishjälp till bilindustrin och ska gå till omställning till grön teknik och bränslesnålare motorer.

Lånet är dock villkorat så att den svenska regeringen måste gå i borgen för Volvo PV.

Men regeringen kan inte godkänna någon garanti innan avtalet mellan Riksgälden Volvo PV och Ford är klara.

Det Riksgälden förhandlar med bilföretagen om är de säkerheter som dessa måste ha för att få statlig garanti.

Magnus Thor, chef för avdelningen för Garantier och krediter på Riksgälden, bedömde i onsdags i förra veckan att förhandlingarna skulle hinna bli färdiga innan EIB fattade beslut.

Men så blev inte fallet.

– Vi förhandlar fortfarande men jag bedömer att vi nu är inne i slutskedet, säger Magnus Thor till nyteknik.se i dag tisdag.

Han vill dock inte ge någon prognos för när de kan tänkas vara avslutade.

Totalt har Volvo PV ansökt om att få låna 500 miljoner euro eller dryga fem miljarder kronor av EIB fram till och med 2011. Löptiden är på sju år.

Även mellan EU-kommissionen, som ska godkänna ramarna för garantin, och svenska näringsdepartement pågår ännu förhandlingar.

EU-kommissionen har synpunkter på storleken på den riskpremie som staten vill ta ut av Volvo PV och Ford för att ställa ut garantin.

– 90 procent av premierna är klara. Det är riskpremien för de sista 10 procenten av lånet som diskuteras, säger Bengt Wennerstein, ämnesråd på näringsdepartementet.

Utformningen av den svenska statsgarantin till bilindustrin är ett premiärfall för EU-kommissionens konkurrensdirektorat, som alltså också måste säga ja, innan EIB kan betala ut pengarna till Volvo PV.

EIB beviljade förra veckan en rad europeiska fordonsföretag stödlån på villkor att de skulle användas för att utveckla mer miljövänliga bilar lastbilar. De som beviljades lån var BMW, Daimler, Fiat, PSA Peugeot-Citroën, Renault, Volvo PV, Scania och Volvo Lastvagnar. Saab Automobile hade inte sökt.

Mer om: Fordonskrisen EIB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt