Nissans nya satsning – en folklig el-suv

2018-10-12 13:35  
Foto: Nissan

Nissan är en av de tunga spelarna i segmentet. Succémodellen Leaf har länge haft kronan som mest världens mest sålda elbil. Och nu ryktas det att tillverkaren ska ta trendsteget och satsa på en batteridriven suv – till halva priset av motsvarande Tesla eller Audi.

Japanska Nissan är ingen nykomling i elbilssegmentet. Men trots att de introducerade Leaf för snart åtta år sedan – är det fortfarande den enda rena elbilen i modellpaletten. Men snart blir det ändring på det. Det rapporterar Clean Technica.

Sajten rapporterar att de via en källa har fått reda på att Nissan har en suv på gång och att två parametrar är klara: räckvidd på 350 kilometer – samt en prislapp på under 45 000 dollar.

Det intressanta här är om Nissan lyckas få ner priset, och om det i så fall är en indikation om att elbilar generellt kommer ta stora kliv mot att bli mer folkliga.

Det här innebär även att 2019 kan bli riktigt intressant ur ett teknikperspektiv. Volkswagenkoncernen kommer sjösätta sin MEB-plattform som de ska bygga massvis med elbilar på.

Bilar som de lovar redan från start ska ha prisparitet med en motsvarande dieselbil.

Elbilar än så länge endast för dem med fet plånbok

Detta står även i bjärt kontrast till vad BMW:s utvecklingschef Klaus Frölich tidigare sagt, nämligen att batterikostnaden alltid kommer att göra elbilar dyrare än fossildrivna.

Suvar eller crossovers är det hetaste inom branschen just nu, vilket märks. Det var ingen slump att Audi och Mercedes första elbilar var just detta. Men sett till pris är el-suvar fortfarande enbart något som de med djupa plånböcker har råd med.

Läs mer: Mercedes jättepremiär för deras el-suv EQC – en ”lagom” elbil

Audi E-tron har ett pris på ”cirka 885 000 kr”. En Tesla Model X börjar på över miljonen, och Mercedes EQC lär även den ligga någonstans i de krokarna.

Nu är förvisso Nissan inte en naturlig rival till varken tyskarna eller Tesla. Och tittar man längre ner på prisstegen så finns Kia e-Niro och Hyundai Kona Electric – två nykläckta crossovers.

Vad Nissan har på gång återstår att se, men räkna med att de kommer visa upp en elsuv på bilmässorna i Los Angeles eller Genève.

Felix Björklund

Mer om: Nissan Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt