Nissan visar ny Londontaxi

2014-01-07 13:59  
Nissan NV200, specialanpassad som Londontaxi. Foto: Nissan

Nissan är nu redo att utmana den klassiska Londontaxin med sin modell NV200, som fått en touch av brittisk design.

Nissan fick bakläxa på den taxi som företaget presenterade för Londonmarknaden för drygt ett år sedan. Borgmästaren Boris Johnsons ämbete hade synpunkter på strålkastarnas storlek, taxiskyltens storlek och kylargrillens utseende.

Nu har Nissan anpassat bilen efter borgmästarens önskemål och presenterade på måndagen den nya skapelsen. Större lampor, taxiskylt och grill blev resultatet. Bilen klarar dessutom andra speciella krav på en Londontaxi, kallad Hackney Carriage, som exempelvis en vändcirkel på 8500 mm.

Med en 1,6 liters bensindriven motor anser Nissan att bilen blir mer energieffektiv än de dieseldrivna klassiska "cabs", tillverkade av Geelyägda Manganese Bronze, som utgör merparten av den brittiska huvudstadens taxibilar i dag.

NV200 ska börja säljas som Londontaxi i slutet av året och beräknas kosta strax över 300000 kronor.

Modellen rullar redan som taxi i Tokyo, New York och Barcelona, där grundmodellen kommer att tillverkas för att sedan få sin brittiska touch i Storbritannien. En helt eldriven version planeras även under 2015.

Håkan Abrahamson

Mer om: Taxi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt