Nissan visar första riktiga elbilen

2009-08-03 10:14  
Nissan Leaf använder lysdioder i strålkastarna.

Nissan Leaf blir den första normalstora personbilen som från början är konstruerad enbart för eldrift. Säljstart nästa år.

Nissan premiärvisade under söndagen sin första helt eldrivna bil, Leaf. Sedan en längre tid tillbaka har Nissanchefen Carlos Ghosn utlovat en helt nykonstruerad elbil, som bland annat ska användas i elbilsprojektet A Better Place.

Leaf är femsitsig med måtten 444,5 cm på längden och 177 cm på bredden. Den drivs av en växelströmsmotor med effekten 80 kW och vridmomentet 280 Nm. Litiumjonbatteriet har kapaciteten 25 kWh. Räckvidden vid full laddning anges till 160 km.

Bilen ska börja säljas i Japan, USA och Europa under nästa år. Under 2012 räknar Nissan med att volymerna ska öka och 2020 tror Carlos Ghosn att elbilar står för 10 procent av den totala bilförsäljningen.

Leaf kan ses som ett svar på Mitsubishis PR-framgång med elbilen iMiev, som börjar hyras ut till kunder via elbolag nu i sommar. Den bilen är dock ursprungligen en bensinbil som Mitsubishi bytt drivpaket i. Storleksmässigt hör den till något som i Japan kallas minibilar.

Hård kritik har också riktats mot andra små eldrivna bilar, exempelvis norska Think, för deras dåliga vägegenskaper och brister när det gäller krocksäkerheten.

Kritik har också riktats mot elbilarnas höga pris. Carlos Ghosn har tidigare lovat rimliga priser på Nissans nya elbil, men vid gårdagens presentation sköts prisfrågan för Leaf på framtiden. När bilen börjar säljas i slutet av 2010 så ska prislappen offentliggöras, sa Ghosn.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt