Nissan vässar Leaf

2012-11-21 09:48  
Uppgraderad version av Nissan Leaf.

Längre körsträcka och lägre pris ska locka fler att köpa Nissan helt eldrivna bil Leaf.

Nissan presenterade på tisdagen en uppgraderad version av sin elbil Leaf. Den ska nu kunna rulla 228 km på en laddning, jämfört med 200 km för förra versionen. Då måste extra energislukare som luftkonditionering vara avstängda.

Det är bland annat genom att minska vikten med 80 kg och genom att finjustera batteritekniken som räckvidden förlängts.

Reaktioner från elbilsförare visar att just risken att bli stående med tomt batteri är det som avhåller kunderna från att välja eldrift.

På hemmamarknaden kommer Nissan därför att utöka antalet snabbladdningsstationer från 200 för några år sedan till omkring 1200 i slutet av året.

För att ytterligare lugna elbilsförarna kompletteras instrumentpanelen med laddningsindikator som detaljerat visar hur mycket laddning som finns kvar.

Andra förändringar är rymligare bagageutrymme och en mindre och behändigare laddningskontakt. Samtidigt har Nissan sänkt priset för den enklaste modellen med 15 procent på hemmaplan.

Sedan slutet av 2010 har totalt 43000 Leaf sålts, hälften av dem i Japan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt