Nissan Leaf först med 5 stjärnor

2011-05-26 10:29  

Nissan Leaf är den första rena elbilen som fått full pott i Euro Ncaps krocktester – fem stjärnor.

-Det är glädjande att Nissan kunnat visa att en bil driven med el kan och ska ha samma säkerhetsegenskaper som en bil driven med konventionella drivkällor, säger Anders Lie, bilsäkerhetsspecialist på Trafikverket och svensk representant i Euro NCAP- samarbetet, i ett.pressmeddelande.

Nissan Leaf är en ren elbil och den första som fått fem stjärnor. De andra nya bilmodeller som också fick fem stjärnor i maj-testet var Volvo V60, Lexus CT200h, Ford Focus, Citroen DS4 och Peugeot 508.

I februari testades elbilen Mitsubishi i-Miev. Den var liksom Nissan Leaf säker när det gäller den elektriska drivlinan, men karossen blev instabil under krockprovet och förardockan fick en del skador.

Därför blev det bara fyra stjärnor för Mitsubishi.

Än så länge finns det inte så många rena elbilar på marknaden. De flesta elfordon är hybrider som är byggda som vanliga bilar med förbränningsmotor och kompletterande elmotor.

EuroNCAP är en fristående förening där sju länders trafikmyndigheter, tillsammans med konsumentorganisationer och bilbranschens organisationer, utför krocktester för att driva på utvecklingen av säkrare bilar.

Läs här hela resultatet från det senaste Euro Ncap-testet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt