Nissan kan sälja batterierna

2016-08-08 11:16  
Elbilen Nissan Leaf är en av de mest sålda elbilarna, men ändå långt under förväntningarna. Foto: Nissan

Nissan för samtal med batteriföretag om att sälja sin del i företaget som tillverkar batterier åt elbilen Leaf.

Det är den japanska affärstidningen Nikkei som har ännu obekräftade uppgifter om att Nissan söker köpare till sin 51-procentiga andel i batteriföretaget Automotive Energy Supply Corporation, som företaget äger tillsammans med elektronikkoncernen Nec.

Enligt uppgift för Nissan samtal med såväl Panasonic, en jätte när det gäller batteritillverkning för elbilsdrift, som kinesiska tillverkare. Panasonic är leverantör till bland andra Tesla och Toyota.

Nissan-Renault har haft stora förväntningar på en kraftigt stigande elbilsförsäljning under 2010-talet, men försäljningen av elbilar har inte motsvarat förväntningarna.

Enligt uppgift till Nikkei har man inom Nissan räknat på att det blir billigare att köpa batterier till elbilarna än att tillverka dem inom koncernen.

Nissanchefen Carlos Ghosn ska redan för två år sedan ha antytt att företaget planerade att minska den egna batteriproduktionen och i stället köpa batterier från koreanska LG Chem.

Inget av de inblandade företagen vill kommentera uppgifterna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt