Nissan återanvänder gamla Leaf-batterier i campingvagn

2019-02-20 08:33  

Vad gör man med de avlagda batterierna från 350 000 stycken Nissan Leaf? Biltillverkarens svar är en campingvagn som hjälper sig att vara uppkopplad i naturen.

Elbilarna ställer väldigt höga krav på sina litiumjonbatterier – för även ett ganska litet tapp i effektivitet kan påverka fordonets prestanda markant. Men när de har tjänat ut sin roll i bilarna kan batterierna fortfarande leverera massor av kraft, frågan är bara till vad?

Nissan funderar uppenbarligen på frågan. Sedan 2011 har de sålt över 350 000 exemplar av sin elbil Leaf. Tidigare har den japanska biltillverkaren experimenterat med att använda de avlagda batterierna för att driva gatubelysningen i den tsunami-drabbade staden Namie. Nu har Nissan presenterat ett nytt användningsområde – en campingvagn där gamla Leaf-batterier höjer komforten avsevärt.

Solpanel som backar upp

Konceptet utvecklades i samarbete med Opus, som tillverkar campingutrustning. Batteripackets kapacitet har dock plockats ned. Det lagrar 700 Wh och man kan som mest plocka ut 1 kW. Det räcker för att driva den portabla mikrovågsugnen, ett kylskåp, LED-belysningen – och att leverera laddning av mobiler och läsplattor via usb-uttagen.

Läs mer: Husbil i rymden ska ta astronauterna till Mars

Vagnen är dessutom utrustad med 4g wi-fi-hotspot, och om krämen i batteriet inte skulle räcka så finns en solpanel på 400 W. Batteripacket kan dessutom pluggas in i ett vanligt eluttag hemma. Det rapporterar The Verge.

John Edgren

Mer om: Nissan Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt