Nevs: Vi är redo att bygga Saab nu

2013-11-19 14:45  

Nevs påstår att man nu är redo att starta produktion av Saab 9-3. Men det ser ut att bli med gamla bensinmotorer från GM under huven. I blygsam skala.

Som vanligt är det svensk-kinesiska bilföretaget Nevs, National Electric Vehicle Sweden, frikostigt med de stora dragen men sparsam med detaljerna. Produktionen av Saab 9-3 ska återstarta och det är klart med nödvändiga underleverantörer.

– Det blir i blygsam skala, till att börja med. Kanske återstår några detaljer, säger presschefen Mikael Östlund.

En av dem är motorn. Enligt vad Ny Teknik erfar har Nevs ännu inte klart med någon ny motorleverantör, utan kommer att använda 2 500–3 000 bensinmotorer från GM-tiden som ”står kvar innanför grindarna”. Det är dessa motorer som ska användas för uppstarten av produktionen, uppger biltidningen Auto Motor Sport.

– Vi vill inte kommentera de uppgifterna, säger Mikael Östlund. Men de första produktionsbilarna kommer att bli mycket lika den förserie på hittills 30 bilar som Nevs har byggt i år.

Alltså Saab 9-3 med gamla bensinmotorer från GM. De bilarna är främst avsedda för försäljning i Kina.

– En mer ”faceliftad” (bilspråk för uppdaterad) version kommer tidigast under våren 2014, fortsätter Mikael Östlund.

Då kommer de gamla GM-motorerna att vara slut, och Nevs måste ha något annat om man ska kunna fortsätta produktionen. En möjlighet är att köpa motorer från kinesiska BAIC, men Nevs vill hellre ha en modern förbränningsmotor som klarar utsläppskraven Euro 6 och kan säljas i Europa. På bensinsidan fördes tidigare diskussioner med BMW, och på dieselsidan öppnas nu en möjlighet med italienska VM Motori, i och med att GM lämnar det företaget.

Trots att Nevs hittills har tillverkat 30 Saabbilar av äldre modell, och inte har några tecknade order, finns det gott om kapital, säger Mikael Östlund:

– Vi har finansiering tills vi når break even.

Nevs har i dagsläget 370 anställda och 200 konsulter. Hälften av de anställda och större delen av konsulterna är ingenjörer.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt