Nevs startar fabrik i Kina

2015-05-27 10:19  
Saab 9-3 från Nevs. Foto: Nevs

Tillverkaren av Saab-bilar, Nevs i Trollhättan, får två nya kinesiska aktieägare och ska starta tillverkning i Kina.

(Uppdaterad) I ett pressmeddelande på onsdagen meddelar Nevs att två nya kinesiska delägare går in i företaget, THT och Srit.

Staden Tianjin går in via sitt utvecklingsområde THT, och där ska en gemensamt ägd produktionsanläggning etableras.

Den första elbilen som ska tillverkas i Tianjin baseras på teknik från Nevs. Senare ska utbudet av elbilar breddas, uppger Nevs.

Srit arbetar med utveckling av it-tjänster och ägs statliga Research Development Center samt telekomföretaget China Unicom.

Företaget ska utveckla teknik för uppkoppling och programvara i den kommande bilen.

THT blir den större av de två nya kinesiska delägarna med 30 procent av ägandet i Nevs. Kapitaltillskottet anges till 200 miljoner dollar.

Två år beräknas bygget av den nya anläggningen i Tianjin ta. Under tiden kommer Trollhättan att bygga bilar och komponenter som ska säljas i Kina.

Enligt vd Mattias Bergman kommer ytterligare delägare att presenteras vid ett kommande tillfälle. Då ska även en ny affärsplan presenteras.

Vid presskonferensen framkom att de nya bilarna får nya lokala varumärken. Hur det blir med varumärket Saab är idag oklart.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Mer om: Nevs Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt