Nevs kan börja bygga elektrifierad 9-3

2015-12-11 10:05  
Saab 9-3 Foto: Nevs

Det svensk-kinesiska bilföretaget Nevs säger att de ska börja bygga elbilar i slutet av 2017. Den första bilen får karossen från Saab 9-3, som debuterade 2002.

Om Nevs lyckas få igång någon bilproduktion om två år så blir det med en elektrifierad klassiker. Planen är att den 15 år gamla karossen från Saab 9-3 åter ska byggas i Trollhättan, förses med ett chassi som är ombyggt för elektrifiering och sedan skeppas till Kina, där den ska slutmonteras till elbilar i en ny fabrik i Tianjin. Den nya fabriken och ett Fou-centrum har just börjat byggas, och ska få en produktionskapacitet på 200 000 bilar om året. Bilarna ska i första hand säljas i Kina.

Nevs vd Mattias Bergman berättade på en branschträff den 10 december om företagets planer. Så småningom vill man lansera ytterligare fyra modeller. Det är dock oklart var de bilarna ska konstrueras och byggas, och om de kommer att heta Saab. Möjligen ska de byggas på delar av den så kallade Phoenixarkitekturen.

Nevs rekryterar nu i första hand ingenjörer i Trollhättan. Under våren ska den gamla Saabfabriken byggas om inför produktionsomstarten i slutet av 2017. Från nästa år ska man åter börja anställa bilbyggare, berättar Mikael Östlund, kommunikationschef på Nevs.

Hela satsningen ska kosta flera miljarder, pengar som kommer från Nevs nya ägare, staden Tianjins utvecklingsområde, Tianjin Binhai Hi-tech industrial Development Area (THT), och Beijing State Research Information Technology (SRIT).

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt