Nevs har begärts i konkurs

2014-08-12 13:41  

Trollhättan (TT). Biltillverkaren Nevs i Trollhättan begärs i konkurs, uppger P4 Väst.

(Uppdaterad) Det är en underleverantör som har lämnat in en konkursansökan till Vänersborgs tingsrätt.

Nevs har en skuld på drygt 150 000 kronor till företaget.

Företaget som begärt krisande biltillverkaren i konkurs heter LaboTest AB, en underleveratör med huvudkontor i Askim i Göteborg,  och jobbar med  miljöprovningsutrustningar, uppger TTELA.

– Vi har utfört servicearbeten åt Nevs. Men innan jag säger mer måste jag få lite mer tid att uppdatera mig i frågan, säger Håkan Bodin, vd i företaget till tidningen.

Nevs har sammanlagt har 88 betalningsanmärkningar hos Kronofogden, skriver TT ELA. Skuldberg är närmare 50 miljoner kronor och företagsinteckningar på 96 miljoner kronor.

Om tre till fyra veckor kan det bli fråga om en konkursförhandling i Vänersborgs tingsrätt förutsatt att alla handlingar är korrekta, enligt rätten. Nu ska en domare titta på konkursansökan.

– Jag tycker att det är osannolikt att någon kan gå så långt och lämna in en konkursbegäran för så lite pengar som 150 000 kronor.

Fredrik Sidahl, vd för underleverantörsgruppen FKG, är klart förvånad när TT når honom per telefon. Han hade då just fått beskedet att en underleverantör hade begärt Saabs arvtagare, elbilstillverkaren Nevs, i konkurs.

– Det här är ju inga stora belopp i dessa sammanhang. De borde kunnat nå en överenskommelse, det förvånar mig.

Han säger att hans medlemmar i leverantörsföreningen "sitter stilla i båten och avvaktar".

Nevs har obetalda skulder på totalt 50 miljoner kronor till olika leverantörer. Produktionen i Trollhättan har stått stilla sedan i juni, och när de anställda kom tillbaka efter semestern fick många av dem gå hem igen, med bibehållen lön.

Fackförbundet Unionens företrädare på Nevs, Ronnie Hermansson, kände inte till att en konkursbegäran lämnats in.

– Det vet jag ingenting om, de fackliga företrädarna har inte fått någon information, säger han till ttela.se.

Produktionsstoppet orsakas av att förhandlingarna med två asiatiska företag dragit ut på tiden. Nevs har inte meddelat någon prognos för när förhandlingarna kan avslutas.

 

TT / Ny Teknik

Mer om: Nevs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt