Nej till svensk Gripeninsats mot IS

2015-12-16 09:32  
De svenska Gripenplanen är bestyckade med automatvapen, Robot 98 och Robot 99 samt de precisionsstyrda bomberna GB 12 och GB 49. Foto: Försvarsmakten.

Regeringen erbjuder Frankrike militära flygtransporter och eventuellt försvarsmateriel i kampen mot Islamiska staten. Däremot är det inte aktuellt att skicka Gripenplan.

– Detta är ett rejält militärt bidrag. Vi bidrar både till Syrien, Irak och Nordafrika, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

Paketet som Sverige ska erbjuda har, enligt Wallström, fått en positiv respons av den franska ambassadören. Framförallt erbjuds militärt transportflyg. Sverige har i dag tillgång till 160 flygtimmar inom ramen för det internationella så kallade SAC-samarbetet för strategiska flygtransporter i Afrika. Av de timmarna vill Sverige erbjuda mellan 50 och 100 timmar till Frankrike.

– Det är kostsamt och det är samtidigt jätteviktigt för logistiken, så det är ett rejält bidrag, säger Wallström.

Dessutom ska Sverige våren 2017 skicka ett Herkulesplan för Minusma-insatsen i Mali. I paketet ingår också ett par extra stabsofficerare till Minusma och att regeringen undersöker om svenskt deltagande i EU:s utbildningsinsatser för soldater i Mali kan utökas.

Wallström uppger dessutom att Frankrike har begärt att få använda svenskt förvarsmateriel. Det måste dock prövas enligt svensk vapenexportlagstiftning.

– Vi kan inte gå in på exakt vad det är, säger Wallström.

Totalt beräknas paketet kosta 40 miljoner kronor.

– Vi tänker oss också att vi ska pröva detta nästa år och se hur det fungerat och se om det behövs ytterligare svenskt stöd, säger Wallström.

Allianspartierna vill att Sverige ska erbjuda Gripenplan för spaningsinsatser till Frankrike. Det säger regeringen nej till av flera skäl.

– De viktigaste skälen är att än så länge är detta en folkrättslig gråzon. Det kan förändras om det kommer ett väldigt tydligt FN-mandat. Men än så länge är det inte folkrättsligt utklarat, säger Wallström.

– Det handlar också om tydlighet med insyn och beslutsfattande, om man skulle göra en sådan insats.

Enligt Margot Wallström har inte Frankrike framfört uttryckligt att just Gripenplan skulle vara ett önskemål. Hon beklagar att enigheten mellan regeringen och Alliansen sprack just på den punkten.

Har regeringen också vägt in risken för terrorhot mot Sverige när stödet till Frankrike utformats?

– Det är klart att man måste göra en säkerhetsbedömning, för det kan ju handla om både de vi skickar i farans väg och det handlar också om att man måste ta in sådana bedömningar. Det gör vi med hjälp av våra säkerhetstjänster, säger Wallström.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt