Nedskjutna DC3:an visas för första gången

2010-06-09 13:05  

För första gången visas nu den nedskjutna DC:3an för allmänheten. Det sker i samband med att nya Flygvapenmuséet och flygmässan Aerospace Forum Sweden invigs i Linköping, då flyget firar 100 år.

I morgon torsdag drar fyra spännande flygdagar i gång på Malmen i Linköping. Detta för att fira att flyget i Sverige fyller 100 år i år.

 

Bland annat blir det premiär för visning av DC3:an som skjöts ned av Sovjetunionen nästan på dagen för 58 år sedan, eller den 13 juni 1952, mitt under det pågående Kalla kriget.

 

Planet, som flygvapnet kallade modell Tp79, störtade i Östersjön , 55 kilometer öster om Fårö, med åtta man ombord.

 

Det hittades genom försorg av en privat efterforskningsexpedition som leddes av dykaren och den tidigare stridspiloten Anders Jallai för sju år sedan, den 10 juni 2003,  och bärgades av försvarsmakten i mars 2004. Därefter har planet  förvarats på örlogsbasen Muskö.

 

DC3:an finns nu uppställd i det nyrenoverade Flygvapenmuséet i Linköping  som öppnar dörrarna på lördag.

 

Redan på torsdag sparkar en rad semiarier i gång på flygmässan Aerospace Forum Sweden som äger rum på Helikopterflottiljen i Linköping. http://www.aerospaceforum.se/press_index.php

 

Sveriges position när det gäller flygteknik i världen ska diskuteras. Bland annat blir det diskussion om flygbränslen och obemannade luftfartyg , också kallade drönare eller UAV:er, Unmanned Aerial Vehicle eller Unmanned Combat Aerial Vehicle, UCAV.

 

På fredag kommer såväl utrikesminister Carl Bildt som kollegan försvarsminister Sten Tolgfors till Linköping för att prata om det moderna flygförsvaret och om de svenska luftstridskrafternas utveckling.

 

På söndag är det så dags för det som beskrivs som decenniets största svenska flyguppvisning. Över 40 plan deltar från Sverige, uppger evenemangschefen Anders Löfvenborg, major i försvarsmakten.

 

—Man kommer att kunna se alltifrån Bleriot 11, ett av de första planen som flög i Sverige, till den absolut senaste versionen av Jas 39 Gripen, som heter Gripen Demo och dessutom det strategiska transportplanet C17, som Sverige hyr in från Ungern för långväga transporter av utlandstyrkan, berättar han.

 

Flygvapenmuseum: http://www.flygvapenmuseum.se/

Mer om: DC3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt