Navistar kan öppna USA för Scania

2016-09-05 15:51  
Navistar ska få motorer från VW-koncernen. Företaget är den fjärde största lastbilstillverkaren i USA med 11 procent av marknaden. Foto: Navistar

Volkswagen tillkännagav på tisdagen ett samarbete med amerikanska lastbilstillverkaren Navistar, där VW med sina dotterbolag Scania och MAN ska leverera motorer.

(Artikeln har uppdaterats)

Volkswagengruppen, med Scania och MAN, finns till skillnad från konkurrenterna Volvo och Daimler, inte representerade på den amerikanska marknaden för tunga lastbilar och bussar.

Företagets nya chef för tunga fordon, Andreas Renschler, har vid flera tillfällen gjort klart att VW måste kliva in på denna stora marknad.

Nu meddelar VW att man köper 16,6 procent av Navistar, den fjärde största lastbilstillverkaren i USA. Med köpet får VW två platser i Navistars styrelse.

Navistar behöver en ny stor dieselmotor som klarar de hårdare avgasreglerna i landet.

Enligt avtalet ska nya dieselmotorer utvecklas som klarar de framtida hårda avgaskraven för den amerikanska marknaden. Med alliansen ska man även andra uppnå synergieffekter.

Håkan Abrahamson

Mer om: lastbil Scania

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt