Nasas nya forskningsdrönare klarar extrema förhållanden

2017-11-13 08:16  

Den når 4 500 meters höjd, och kan flyga i 40 minusgrader. Nasas nya forskningsdrönare är extremt robust. I test har VA001 hållit sig i luften 56 timmar på en tank.

Nasas nya forskningsdrönare är utvecklad i samarbete med Vanilla Aircraft, och konstruktionen är väldigt robust. På en tank kan VA001 flyga oavbrutet i 56 timmar, med en kapacitet att nå 4 500 meters höjd. Där måste drönaren klara av sträng kyla – antifrysmedel och korrosionshämmande medel i jetbränslet gör så att VA001 kan flyga i 40 minusgrader, med kapacitet att operera över Arktis- och Antarktis.

– Det var en viktig del av farkostens design, att kunna flyga under de tuffaste och kallaste förhållandena, säger Joe Famiglietti, teknikchef för Nasas program Small Business Innovative Research.

Den nya drönaren är mindre än Nasas Global Hawk, som kräver ett relativt stort team. VA001 behöver mindre personal, är billig att tillverka – och klarar samtidigt av en last på nära 16 kg. Det innebär att farkosten kan bära med sig avancerad utrustning långa sträckor.

– Drömuppdraget vore att VA001 lämnade Wallop Flight Facility, flög över Antarktis under två dagar, och sedan återvände efter att ha kartlagt förändringarna i isen. Vi skulle kunna göra detta på beställning och snabbt redogöra för fenomen vid polerna, säger Geoff Bland på Nasa, som har lett utvecklingen av drönaren.

Nasa har även jobbat på en drönare som ska få plats i bagageutrymmet på en bil. Black Swift kan starta och landa var som helst – och med full last ligger flygtiden på 90 minuter. Drönaren bär med sig en specialbyggd radiometer som har utvecklats av University of Colorado. De små antennerna mäter den energi som olika föremål reflekterar, och tillsammans med data från andra mätinstrument kan forskarna urskilja bundet vatten i jorden med högre träffsäkerhet. Nasa arbetar bland annat med att kartlägga torka, översvämningar och skördar – och att kunna avläsa fuktigheten i marken är en viktig tillgång. I framtiden kan Black Swift även få i uppdrag att övervaka vulkanplymer.

John Edgren

Mer om: Drönare Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt