Nära 3 miljarder till Super-Jas 2014-2015

2014-10-23 15:18  
Gripen E Foto: TT / Saab

Regeringen lägger 2,9 miljarder kronor på utvecklingen av Jas 39 Gripen E i år och nästa år. -Det här är nödvändigt att göra för att inte påverka andra materielprojekt, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

I samband med att regeringen i dag presenterade nästa års budget framkom det att man redan i år vill tillskjuta nya pengar till utvecklingen av nästa generations Jas 39 Gripen, eller stridsflygplanet Gripen E.

- Det här med Gripens finansiering var en stor fråga. Det var den första vi fick ta tag i efter att vi bildat regering, berättar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för Ny Teknik.

I den så kallade Höständringsbudgeten föreslår nu regeringen att satsningen ges ett tillskott på 2 miljarder kronor under 2014.

Av dem är 1,5 miljarder nya pengar. Samtidigt tas 500 miljoner kronor ifrån anslaget för internationella försvarsinsatser.

Enligt Peter Hultqvist behövs de extra miljarderna eftersom inkomsterna från den planerade flygvapenaffären med Schweiz uteblev när det blev nej i landets folkomröstning.

Gripen E får också 900 miljoner kronor extra nästa år. Det är en engångslösning och förslaget finns med bland de försvarspolitiska förslagen i budgetpropositionen för 2015.

Återigen bantas medlen till internationella insatser till förmån för Gripenutvecklingen.

- Det är en omfördelning som vi vill göra, säger Peter Hultqvist.

Han beskriver satsningen på det nya svenska stridsflygplanet 2014-2015 som en "jätteansträngning".

- Men det här är nödvändigt att göra för att inte påverka andra planerande materielprojekt. Om vi inte tillför nya pengar efter den uteblivna affären med Schweiz, så får vi en instabilitet i hela materielplaneringen, säger han.

Hultqvists förhoppning är nu att Saab nu kommer överens med Brasilien kring den planerade exportaffären som omfattar 36 Gripen E. Det skulle nämligen innebära att Sverige kan få ett partnerland att dela utvecklingskostnaderna med.

Vad tror du om Saabs chanser i Brasilien?

- Jag hopas att affären blir klar snart.

Nästa år föreslår den rödgröna regeringen att försvarsbudgeten ökar med 680 milj k. Därefter vill man trappa upp anslagen med 795 milj kr 2016, 1240 milj kr 2017 och 1440 milj kr under år 2018.

När det gäller de satsningar på marinen som Försvarsberedningen rekommenderar i sitt betänkande, så vill Peter Hultqvist återkomma till dem när regeringen lägger fram sin inriktningsproposition för försvaret under nästa vår.

Det handlar bland annat om halvtidsmodernisering av ubåtar av Gotlandsklassen och andra projekt som är med i Försvarsmaktens materielplan för kommande år.

När det gäller att förstärkningar av försvarets system för ubåtsjakt säger han att regeringen kommer att utvärdera materielläget.

- Vi ska ju värdera plus och minussidor av operationen som genomförs, innan den utvärderingen klar kan jag inte säga för mycket om den biten.

Även i dag har ministern fått en färsk rapport om läget beträffande underrättelseoperationen i Stockholms skärgård.

- Jag följer det här väldigt nära, jag får rapporter på daglig basis och oftare om det behövs, säger Peter Hultqvist.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt