Mystisk oljeläcka i superjumbons motorer

2010-11-08 14:11  

- Vi har hittat olja där det inte ska finnas någon olja, säger chefen för det australiska flygbolaget Qantas om de mystiska motorfelen på superjumbon A380.

Qantas äger sex stycken nya Airbus A380, världens största passagerarplan.

Alla planen är utrustade med brittiska Rolls Royce nya jetmotorer Trent 900, där svenska Volvo Aero är både affärspartner och underleverantör.

Se tekniska fakta om Trent 900 här.

Efter olyckan i Singapore i torsdags har Qantas ställt samtliga sex plan på marken och tillsammans med Rolls Royce startat en åttatimmarstest av samtliga motorer.

- Vi har hittills funnit olja i tre av motorerna. Olja där det inte ska finnas någon olja, säger Qantas vd Alan Joyce i en intervju med den australiska radiokanalen ABC.

- Det är nya motorer på nya plan och det ska inte uppstå problem av den här typen, säger Alan Joyce.

Eftersom A380 tar mellan 550 och 830 passagerare beroende på hur det inretts, betyder det att tusentals Qantaspassagerare har fått problem att ta sig till sina destinationer.

Tre av planen står nu i Los Angeles och väntar på att starttillstånd.

Ett plan står i Frankfurt, ett i Sydney och ett i Singapore.

Det var Singaporeplanet som fick vända direkt efter starten i torsdags när en av de fyra motorerna havererade.

Olyckan skedde strax efter starten från Singapore med destination Sydney.

Delar av motorns ytterhölje slets sönder av något okänt fel och vingarna fick skador av sönderslitna metalldelar från motorn, ännu okänt vilka delar.

Svensken Stefan Fiedler satt precis vid vingen i olycksplanet.

- Det smällde till, en riktig jättesmäll! Ljuset och tv-apparaterna slocknade på vänster sida i kabinen, berättar han för Aftonbladet.

- På vänster vinge, cirka tre meter ut, såg jag ett hål som gick rakt igenom. Kanske 30x5 centimeter stort, som om en bred kniv hade gått rakt igenom vingen. En stor plåtbit var uppfläkt, berättar han efter att han åter landat på Changi Airport i Singapore.

Från Rolls Royce sida har inga konkreta besked annu kommit.

Rolls Royce säger ett pressmeddelande från i torsdags bara att man nu uppmanat sina kunder att göra motortester för att försäkra sig om att motorerna är felfria.

Qantas räknar inte med att kunna sätta sina plan i luften förrän på torsdag denna vecka.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Rolls Royce Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt