Must: Obemannade farkoster svår utmaning

2016-07-04 13:28  
Magnus Karlsson, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Foto: Marcus Ericsson / TT

Chefen för den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) säger att obemannade flygande farkoster är en säkerhetsmässig utmaning. Han pekar också på att Rysslands intressen gynnas av splittringen inom EU.

– Vi vet att Ryssland gynnas av och gärna vill se en splittring inom EU, och också i Nato. Det gör det lättare för Ryssland att få genomslag för sin politik, säger generalmajor Gunnar Karlson till TT under Almedalsveckan i Visby.

Han är chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) – som är något av det hemligaste som finns inom statsförvaltningen.

Must, andra svenska säkerhetsorgan, Försvarsmakten och regeringen har de senaste åren rapporterat om ett allt mer aggressivt militärt ryskt agerande i Östersjöregionen.

Men också i det övergripande politiska landskapet har Moskva sina intressen. I det stora hotar nu ett brittiskt utträde efter brexit-omröstningen och EU har även ett schizofrent förhållande till Ryssland. Flera länder är mer Moskva-vänliga än vad Bryssel egentligen vill.

Karlson ser flera ryska fördelar med splittring i EU och Nato – ett är att hantera olika EU-länder ur en egen styrkeposition:

– Det Ryssland främst strävar efter i sådana lägen är att komma överens med ett land i taget snarare än att behöva föra en diskussion med en enad aktör som EU eller Nato, vilket är mycket svårare för Ryssland.

– De har möjlighet att utnyttja sitt inflytande på olika områden över olika länder om de får möjlighet att diskutera med ett land i taget, fortsätter Karlson.

Enligt Dagens Nyheter ska okända obemannade farkoster (drönare) trots flygförbud nattetid ha flugits in över Utö i Stockholms södra skärgård vid ett tillfälle i juni, när svenska, finländska och amerikanska soldater övade där.

Gunnar Karlson bekräftar att sådana rapporter kommit in.

– Vi analyserar dem, men det är alldeles för tidigt att nu säga vad som eventuellt har hänt och vad som kan ligga bakom.

Han säger dock att drönare ”innebär utmaningar ur ett säkerhetsperspektiv”.

– Allt mer kvalificerade flygfarkoster med allt mer kvalificerade sensorer blir tillgängliga för allt fler och de är mycket svåra att upptäcka och stoppa.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Must Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt