Musks nya rymdskepp tar dig till Mars – för 1,7 miljoner

2016-09-28 13:53  

Här är SpaceX:s Interplanetary Transport System, tänkt att ta mänskligheten till Mars. Det nya rymdskeppet ska kunna ta 100 personer till den röda planeten på 80 dagar. Priset för en biljett? Drygt 1,7 miljoner kronor.

I går tisdag talade SpaceX-grundaren Elon Musk på astronautkonferensen International Astronautical Conference i Mexiko.

På agendan stod Elon Musks storslagna planer på att kolonisera Mars.

Under dragningen presenterade rymdbolaget sina planer på att bygga Interplanetary Transport System (ITS), som består en ny, större raket samt en rymdkapsel med kapacitet att rymma 100 personer.

Väl sammanlänkade kommer raketen och rymdkapseln ha en höjd på 122 meter, vilket nästan är dubbelt så högt som SpaceX:s tidigare Falcon 9. Bärraketen och kapseln kommer att diametrar på tolv respektive sjutton meter.

ITS ska skjutas upp från Cape Canaveral och kommer att vara utrustad med 42 Raptor-motorer – vilka SpaceX testade framgångsrikt för första gången i veckan.

Musk poängterade att de nya motorerna har samma storlek som SpaceX:s tidigare Merlin-motorer, men är betydligt mer kraftfulla och har kapacitet att skicka en nyttolast på 300 ton till jordens omloppsbana med en återanvändbar raket.

I omloppsbanan kommer SpaceX:s nya rymdkapsel – vilken förmodligen ska få namnet Heart of Gold tankas, medan bärraketen tar sig tillbaka till jorden för att kunna kopplas ihop med en ny kapsel. Resan tillbaka till uppskjutningsplatsen väntas ta drygt 20 minuter.

Läs mer:

Läs mer: Här är notan för Musks raket-krasch

Nyttjandet av återanvändbara raketer och faktumet att rymdkapseln tankas med nytt bränsle i omloppsbanan är avgörande för att kunna hålla ned kostnaderna. Varje bärraket ska kunna användas 1 000 gånger innan pensionering – motsvarande siffra för rymdkapseln ligger på tolv.

Enligt Musk:s tidiga kalkyler kommer priset för en Marsresa ligga på runt 200 000 dollar per person, vilket motsvarar cirka 1,7 miljoner kronor. Företagets förhoppning är att man ska kunna sänka den kostnaden till 100 000 dollar genom att öka besättningen till 200 personer.

Resan till Mars, som sker i en hastighet av drygt 100 000 kilometer per timme, beräknas att ta 80 dagar. Rymdkapsel är utrustad med två solpaneler som vecklas ut under färden och kan generera 200 kW i energi. För att göra den långa färden mer trivsam utlovar Musk att SpaceX:s nya kapsel bland annat kommer att vara utrustad med en restaurang, biograf och lekrum där besättningen kan uppleva tyngdlöshet.

Läs mer:

Läs mer: Så ska Musks raket nå Mars

Väl framme på Mars kommer besättningen kunna utvinna koldioxid och vatten från planeten för att skapa den mängd metanbränsle som behövs för att skicka tillbaka skytteln till jorden. Allt medan besättningen börjar bygga en koloni med hjälp av diverse teknisk hårdvara som redan har skeppats till planeten innan den bemannade expeditionens ankomst.

Utvecklingen av ITS har hittills kostat SpaceX tiotals miljarder dollar, enligt Elon Musk. Om företaget lyckas hålla sin tidsplan kommer man att skicka en obemannad Dragon-lastkapsel till Mars redan år 2018. Den första bemannade uppskjutningen planeras till 2024, med en ankomst till den röda planeten under efterföljande.

Målet med ITS-programmet är att bygga en långsiktig koloni. Enligt Elon Musks beräkningar skulle det krävas mellan 20-50 uppskjutningar under loppet av 40 till 100 år för att kunna skapa ett helt självförsörjande samhälle med en miljon invånare.

Vägen dit är dock fortfarande lång.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kalle Wiklund

Mer om: Elon Musk Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt