Musk visar färdiga testversionen av Starship

2019-01-11 11:00  
Testversionen av Starship innan den var färdigmonterad. Foto: TT/Miguel Roberts

Den första testversionen av Starship är färdigmonterad, meddelar Elon Musk på Twitter och delar med sig av en bild på den silvriga rymdfarkosten. Uppskjutningen väntas ske inom kort.

Rymdbolaget Space X har tagit ett viktigt nästa steg i sitt Starship-projekt. Målet är att bygga ett rymdskepp som kan ta sina passagerare ända till månen eller Mars, eller varsomhelst på jorden på bara en timme, enligt Engadget.

Nu står en helt färdigmonterad testversion av Starship på uppskjutningsplatsen i Texas, USA, meddelar rymdbolagets vd Elon Musk.

”Starships testflygsraket har just monterats klart vid Space X uppskjutningsplats. Detta är en faktisk bild, ingen rendering” skriver Elon Musk på Twitter tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid.

Läs mer: Elon Musk: Space X rymdskepp snart startklara

Elon Musk har också retweetat en något skakig video som visar testfarkosten vid uppskjutningsplatsen, filmad under en bilfärd.

Testraketen ska endast användas för att göra suborbitala tester. Det innebär att farkosten ska kunna skjutas ut från jorden, men inte gå in i omloppsbana eller fortsätta ut i rymden. Den är utformad för vertikala uppskjutnings- och landningsförsök.

Den första testflygningen med Starship-modellen kan ske inom två månader, enligt Engadget.

Elon Musk har på Twitter också skrivit att den första fullstora prototypen av Starship, som ska kunna gå in i omloppsbana och fortsätta ut i rymden, kan vara klar i juni.

Ania Obminska

Mer om: Elon Musk SpaceX

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt