Musk tror på full autonomi redan nästa år – testar ny mjukvara

2018-12-10 15:30  
Tesla har skrivit om Autopilot-systemets neurala nätverk. Foto: Tesla

Trafikljus och rondeller ska inte utgöra något problem för Teslas uppdaterade Autopilot. Elon Musk anser att bilarna kan vara helt självkörande i slutet av nästa år.

Autopilot 2.0 utlovade en högre nivå av autonomi och nu infriar Tesla sina löften. Under de senaste månaderna har företaget skrivit om Autopilot-systemets neurala nätverk, och en del i uppdateringen är Navigate on Autopilot. Funktionen innebär att bilen på egen hand kan köra upp på- och lämna motorvägen. Inledningsvis kommer föraren behöva indikera med blinkersreglaget innan bilen gör filbyten på egen hand, men enligt Tesla ska man slippa detta i kommande versioner.

Om du äger en Tesla som är byggd under de senaste två åren så bör du definitivt testa Navigate on Autopilot. Det kommer slå dig med häpnad. Den passerar automatiskt långsamma bilar, klarar filbyten på motorvägen – och påfarter, skriver Elon Musk på Twitter.

Men Navigate on Autopilote utgör bara det första steget mot en autonomi som kan klara mycket mer än motorvägskörning. Tidigare har Autopilot inte haft kapacitet att exempelvis anpassa sig efter ett vanligt trafikljus. Nu testar Tesla ett neuralnät som kan hantera alla aspekter som ingår i vanlig stadstrafik, exempelvis trafikljus och rondellkörning. Musk utvärdear själv den uppdaterade mjukvaran i sin Model S, och han hävdar att bilen skulle kunna köra honom autonomt hela vägen från jobbet till hemmet.

Läs mer: Här är bilen som fick noll stjärnor av Euro NCAP

Jag testar redan trafikljus, stoppskyltar och rondeller som utgör en del i utvecklingen av mjukvaran. Din Tesla kommer snart kunna köra från garaget hemma till parkeringen vid jobbet utan någon inblandning från föraren

över huvud taget, skriver Elon Musk på Twitter.

Enligt Electrek anser Musk att företagets autonoma teknik kommer omfatta alla aspekter av körningen till slutet av nästa år. Ett helt själkörande system förutsätter dock att Tesla sätter sin dator fö artificiella neurala nätverk i produktion under den första halvan av 2019. Till dess får ägarna nöja sig med att de kan fjärrstyra Teslan med mobilen – en funktion som kommer i slutet av det här året.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt