Muller vill låna upp 5 miljarder

2011-12-07 14:59  
Victxor Muller, koncernchef Swedish Automobile och vd för Saab Automobile.

Saabchefen Victor Muller säger sig ha hittat lösningen på Saabkrisen som kan få GM:s godkännande. Ett jättelån på 5 miljarder kronor under två år.

Victor Muller uttalade sig för holländsk press i en telefonintervju, som citeras på engelska av nyhetsbyrån Wire service.

Lånet skulle tas av Saab Automobile för att lösa ut General Motors preferensaktier i företaget. Den kinesiska partnern Zhejiang Youngman Lotus Automobile skulle då avstå från ett direkt ägande i Saab Automobile, men tillsammans med en icke namngiven kinesisk bank, garantera lånet.

Först efter ett antal år, när Saab Automobile har en egna bilmodeller som inte är beroende av licenser från GM, skulle Youngman kunna gå in som  delägare i Saab Automobile.

I korthet skulle denna lösning kunna formuleras så här: Betala nu – få Saab senare.

Frågan är bara om Victor Muller ska lyckas blidka Saabs tidigare ägare GM denna gång.

Rekonstruktören Guy Lofalk är dock skeptisk.

I sin inlaga till Vänersborgs tingsrätt i dag skriver han att han varit i GM:s högkvarter i Detroit för att övertyga GM att släppa sina preferensaktier – utan att lyckas.

GM har hela tiden sagt kategoriskt nej till alla förslag som presenterats.

Guy Lofalk menar att det kräv mycket mer tid för att arbeta fram ett förslag som GM kan acceptera. Och den tiden står inte till buds eftersom pengarna är slut.

Läs mer: Saabs trumfkort – tre nya bilmodeller

Läs mer: Flygarvet kvar hos Bil-Saab

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt