MSC Zoes tappade containrar kan nå svenska kusten

2019-01-10 15:17  
MSC Zoe tappade 270 containtrar i Nordsjön. Detta på grund av hård sjögång. Foto: TT

I hårt väder tappade ett av världens största fartyg, MSC Zoe, över 270 containrar i havet i Nordsjön för en vecka sedan. Flera har spolats i land i Nederländerna och Tyskland. Nu befaras att andra containrar kan flyta med strömmarna och nå den svenska västkusten.

– Strömmen går rätt mot Tjörn och följer sedan Bohuskusten norrut mot Koster. Västkusten är tyvärr en avstjälpningsplats för Nordsjön, säger Göran Broström, professor vid Institutionen för marin vetenskap vid Göteborgs Universitet till Bohusläningen.

Hittills har 18 containrar flutit iland på öarna utanför tyska kusten. En stor del av de övriga har sjunkit och lokaliserats med hjälp av ekolod. 40 stycken kan fortfarande vara på drift.

Flera containrar var sönderslagna. På ständerna i Nederländerna spreds barnleksaker, bildskärmar, möbler och glödlampor. Når inte hela containrar Sverige så kan enstaka varor ha lättare att följa med strömmarna upp mot den svenska kusten.

Läs mer: Jätteanläggningen ska göra Kinas robotskepp ledande

– Mellan tummen och pekfingret kan det ta 15 till 20 dagar för dem att driva hela vägen, säger Göran Broström.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt