Motorproblem försenar Honda Jet

2011-10-12 13:03  
Honda Jet klar för leverans först 2013. Foto: Honda

Problem med isbildning i motorerna på Hondas kommande affärsjetplan leder till omkonstruktion och ytterligare förseningar.

Honda Jet skulle enligt den ursprungliga tidplanen ha varit klart för leverans till kunder under 2010. Men 2009 meddelade företaget, som har tillverkningen i USA, att svårigheter med att få tag på komponenter skulle försena projektet.

Senaste leveransbesked var tredje kvartalet 2012.

Men i helgen meddelade chefen för Honda Aircraft, Michimasa Fujino, att planet blir ytterligare försenat och att leveranserna inte kan börja förrän i mitten av 2013.

Orsaken är att is sugits in i motorn under markprov och skadat delar av motorn, vilket ledde till minskad dragkraft. Motorn, HF 120, har tagits fram tillsammans med General Electric. Genom sin ovanliga placering på ovansidan av vingarna spar man utrymme i kabinen jämfört med om motorerna placerats utmed flygplanskroppen.

Omkring 100 beställningar finns på Honda Jet, som ska konkurrera med övriga tillverkare av små jetplan genom att vara bränslesnålt. Med en besättning på två personer kan planet ta sex passagerare.

Honda Jet premiärflög på flygets 100-årsdag den 3 december 2003. I december förra året genomfördes de första flygningarna för certifiering av den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt