Motorexpert lovar 270 hästar ur 1,4 litersmotor

2008-12-05 15:26  
Bättre kolvar ger mer effekt ur ottomotorn (Foto Pierburg)

Bensinmotorn har mycket kvar att ge. Om fem år ger en 1,4 litersmotor 270 hästar. Det lovar två framstående leverantörer av motorkomponenter.

Förbränningsmotorer har minst 15 -20 år kvar som dominerande drivkällor i bilar innan batteritekniken nått så långt att eldrift kan konkurrera på alvar.

Det menar företrädare för de tyska motorkomponentföretagen Kolbenschmidt Pierburg och KS Aluminium-Technologie, (Atag), som båda ingår i den stora Rheinmetallgruppen.

I en artikel i den tyska ingenjörstidningen VDI-Nachrichten hävdar Gerd Kleinert vid Pierburg att det finns stor utvecklingspotential när det gäller att effektivisera förbränningsmotorerna de närmaste åren.

Och i valet mellan diesel- och ottomotorteknik tror han mer på den senare. Bensinmotorn slår dieseln när det gäller kostnader, utsläpp och körupplevelser.

- Inom fem år finns bensinmotorer som bara kräver 1,4 liters cylindervolym för att utveckla 200 kW (ca 270 hästkrafter) eller ännu mer, anser Atagchefen Horst Binnig.

Atag är en stor leverantör av aluminiumdelar som motorblock och vevhus till förbränningsmotorer, bl a till Porsche.

I arbetet med att minska bränsleåtgången och sänka utsläppen arbetar kolvtillverkaren Pierburg med att minska kolvens friktion i cylindern. Det gäller såväl utformningen av kolven, olika beläggningar och kolvringarna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elbilar batteri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt