Morrhår och strålning får Toyota att skena?

2010-03-25 10:23  

Elektromagnetiska störningar och "morrhår" av tenn som växer ut från lödningar. Det kan vara orsaken till skenande bilar, menar den brittiska elektronikexperten Keith Armstrong.

Han menar att bilindustrin har underskattat faran för elektromagnetiska störningar och att man har sämre säkerhet mot sådana än de flesta elektronikföretag. Störningarna är ett välkänt fenomen. Elektromagnetiska fält uppstår i nästan alla elektriska komponenter och de kan orsaka fel i exempelvis kretskort som inte är tillräckligt skyddade.

Men Armstrong för även fram en annan teori som är mindre känd. ”Tin whiskers”, kallas fenomenet på engelska. Det är hårliknande strukturer som plötsligt kan växa ut från lödningar och orsaka kortslutningar. Dessa ”morrhår” är svåra att upptäcka i efterhand och problemen som de orsakar blir oftast oförklarade.

Armstrong har lämnat en rapport till amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA. Han bistår även advokater som stämt Toyota för några av de dödsfall som orsakats av skenande bilar.

Norbert Andersson

Mer om: Gaspedal Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt