Fordon

Mörkt läge inför ödesmöte för klimatet: ”30 år av bla, bla, bla”

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) deltar i veckan på ett förmöte till COP26. "Det handlar om att förbereda och komma så långt som möjligt inför Glasgowtoppmötet", säger han. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT
Greta Thunberg befinner sig i Milano för att delta i ungdomsmötet om klimatet. Foto: Luca Bruno/AP/TT

Klockan tickar mot katastrof, varnar FN. Med en månad kvar till COP26 träffas ministrar i Milano för att hamra fram de sista detaljerna inför det som ses som det viktigaste mötet om klimatet på länge. "Världens länder måste öka ambitionerna", säger klimatminister Per Bolund (MP).

Publicerad

Världen är på väg mot en katastrof med en global uppvärmning på 2,7 grader. Den ödesmättade varningen levererades nyligen av FN-chefen António Guterres – och inskärper vikten av framsteg under klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november.

COP26-chefen Alok Sharma anser att mötet är den sista riktigt bra chansen att få bukt med den globala uppvärmningen. Och med en månad kvar till konferensen, som värdlandets premiärminister Boris Johnson har sagt måste bli en "vändpunkt för mänskligheten", samlas klimat- och energiministrar i Milano.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här