Model 3 på väg att sälja bättre än alla BMW-modeller i USA

2018-09-06 15:30  
Tesla Model 3 Foto: Tesla

UPPDATERAD. Den för Tesla otroligt viktiga Model 3 sålde fler exemplar i USA i augusti än samtliga BMW:s personbilsmodeller enligt amerikansk definition.

I maj hävdade Tesla att deras billigaste elbil Model 3 var den bäst säljande medelstora premiumsedanen i USA; före Mercedes C-klass, Audi A4, BMW:s 3-serie och Lexus IS.

Nu rapporterar Inside EV:s, som följer försäljningen av laddbara bilar, att det såldes uppskattningsvis 17 800 Model 3 i USA i augusti. Om siffran är korrekt innebär det att det såldes fler Model 3 i USA under perioden än vad BMW lyckades sälja av alla sina personbilsmodeller enligt den amerikanska definitionen (2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 7-serien samt Z4, X1, X2, i3 och i8) vilka uppgick till totalt 14 450 stycken.

SUV:modellerna X3, X4, X5 och X6 räknas inte som personbilar (passenger cars) i USA, utan som lätta lastbilar (light trucks). Om den svenska definitionen av personbil används så är BMW forsatt större: totalt 23 789 fordon såldes om man slår ihop de båda amerikanska kategorierna.

BMW:s 4-serie sålde 43 procent sämre under årets augusti jämfört med i förra årets, från 3 412 sålda exemplar till 1 995. Däremot så mer än dubblerade försäljningen av X3, till 6 344 fordon.

Läs mer: Mikaels bil brann upp på motorvägen – så svarar BMW

Kanske har Tesla tagit sig ur det som vd Elon Musk har kallat för ”produktionshelvetet”. Men försäljningssiffrorna för augusti matchar inte produktionsmålet som var satt till 6 000 Model 3 per vecka i slutet av samma månad. Produktionsmålet för det tredje kvartalet är satt till 50 000–55 000 fordon, enligt Electrek.

 

Uppdaterad version: Artikeln har förtydligats eftersom den amerikanska och svenska definitionen av personbil skiljer sig åt.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt