Model 3 på väg att sälja bättre än alla BMW-modeller i USA

2018-09-06 15:30  
Tesla Model 3 Foto: Tesla

UPPDATERAD. Den för Tesla otroligt viktiga Model 3 sålde fler exemplar i USA i augusti än samtliga BMW:s personbilsmodeller enligt amerikansk definition.

I maj hävdade Tesla att deras billigaste elbil Model 3 var den bäst säljande medelstora premiumsedanen i USA; före Mercedes C-klass, Audi A4, BMW:s 3-serie och Lexus IS.

Nu rapporterar Inside EV:s, som följer försäljningen av laddbara bilar, att det såldes uppskattningsvis 17 800 Model 3 i USA i augusti. Om siffran är korrekt innebär det att det såldes fler Model 3 i USA under perioden än vad BMW lyckades sälja av alla sina personbilsmodeller enligt den amerikanska definitionen (2-, 3-, 4-, 5-, 6-, 7-serien samt Z4, X1, X2, i3 och i8) vilka uppgick till totalt 14 450 stycken.

SUV:modellerna X3, X4, X5 och X6 räknas inte som personbilar (passenger cars) i USA, utan som lätta lastbilar (light trucks). Om den svenska definitionen av personbil används så är BMW forsatt större: totalt 23 789 fordon såldes om man slår ihop de båda amerikanska kategorierna.

BMW:s 4-serie sålde 43 procent sämre under årets augusti jämfört med i förra årets, från 3 412 sålda exemplar till 1 995. Däremot så mer än dubblerade försäljningen av X3, till 6 344 fordon.

Läs mer: Mikaels bil brann upp på motorvägen – så svarar BMW

Kanske har Tesla tagit sig ur det som vd Elon Musk har kallat för ”produktionshelvetet”. Men försäljningssiffrorna för augusti matchar inte produktionsmålet som var satt till 6 000 Model 3 per vecka i slutet av samma månad. Produktionsmålet för det tredje kvartalet är satt till 50 000–55 000 fordon, enligt Electrek.

 

Uppdaterad version: Artikeln har förtydligats eftersom den amerikanska och svenska definitionen av personbil skiljer sig åt.

Johan Kristensson

Mer om: Tesla BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt