Mobilen för farlig för bilen

2013-04-25 11:59  
Mobilfaran i bilen. Foto: NHTSA

Mobilsamtal och internetanvändning bakom ratten ökar risken för trafikolyckor så mycket att USAs trafiksäkerhetsmyndighet säger ifrån.

Trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA utfärdar nu rekommendationer till bilindustrin för att minska användningen av internetbaserade tjänster som allt fler biltillverkare bygger in i bilen via färddatorn.

En ny studie visar att förare blir två till tre gånger mindre uppmärksamma på trafiken när de använder tjänster som är internetbaserade.

NHTSA rekommenderar därför tillverkarna att begränsa möjligheten att under färd skriva textmeddelanden, surfa på internet, titta på videofilm, delta i videokonferenser, liksom att kunna läsa textmeddelanden och innehållet på sociala medier via de intertuppkopplade färddatorer som håller på att bli standard i nya bilar.

Att skriva textmeddelanden ökar olycksrisken upp till tre gånger.

Kartor i färddatorerna rekommenderas visas tvådimensionellt, inte som detaljerade flygfoton eller satellitbilder.

Bilindustrin har i det längsta kämpat emot hårda regler eller lagstiftning i frågan. Samtidigt finns en oro för att bilförare ändå försöker utföra internettjänster via sina bärbara mobiler, och att kommunikationsutrustningen i bilen då får skulden. Man önskar sig en utvidgad diskussion som även innefattar mobiltillverkarna och telekomoperatörerna.

En stor studie visar att själva samtalet i mobilen inte ökar risken för en bilolycka, men föraren blir distraherad av att ta fram mobiltelefonen, leta efter nummer i telefonboken och sedan ringa upp. Dessa moment kräver att föraren tar blicken från vägen, och olycksrisken ökar totalt 1,73 gånger.

Trots att reglerna som ställts upp är frivilliga fruktar biltillverkarna för att de kan bli stämda om de inte följer rekommendationerna, skriver tidningen Detroit news.

Statisktik för 2011 visar att 3331 människor omkom i trafiken på de amerikanska vägarna i olyckor som relateras till ouppmärksamma förare. Det är 10 procent av de som dör totalt i trafikolyckor i landet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt