Minnesenhet hittad efter flygkrasch i Umeå

2019-08-13 14:01  
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i den flygolycka där nio personer omkom. Foto: Patrick Trägårdh/TT

Statens haverikommission har hittat en minnesenhet som kan bringa klarhet i vad som hände när flygplanet i Umeå kraschade i juli och nio personer omkom.

– Vi har hittat en minnesenhet som inte är kraschskyddad, som har motordata och som ska skickas utomlands på analys, säger Mikael Karanikas, utredningsordförande, till TT.

Minnesenheten hittades redan i samband med att vrakdelarna transporterades till haverikommissionens hangar i Strängnäs. Enheten hade inte brutits loss utan hittades i själva vraket. Eftersom planet inte hade en svart låda som tagit upp exempelvis ljudinspelningar kan den vara viktig i arbetet för att få fram vad som orsakade olyckan. Enheten kan innehålla information om varvtal och effekt på motorn, enligt Mikael Karanikas.

– Vi vet inte hur pass skadad den är. Sannolikt skickas den till Frankrike som har ett stort labb, vi är en relativt liten myndighet, men de är väldigt duktiga på utläsning, säger han.

Läs mer: Flygexperten: Därför saknar små flygplan svarta lådor

Om laboratoriet i Frankrike väl kan ta emot minnesenheten brukar det gå relativt snabbt att få svar, enligt Karanikas.

En preliminär rapport om vad som orsakade olyckan väntas först i mitten av september. I den drar Statens haverikommission inga slutsatser utan presenterar bara fakta man fått fram under utredningen hittills.

Att ta fram den slutliga rapporten kan dröja uppemot ett år.

Mer om: Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt