Ministern vill öka SKLs mandat

2006-11-21 23:00 Monica Kleja  

Försvarsminister Mikael Odenberg vill ge SKL mandat att granska filmer och bilder som togs av Estonia utan begränsningar i tiden. Det uppger han för Ny Teknik.

I sin första delrapport om granskningen av Estoniamaterialet begär Sabine Rütten, enhetschef på SKL, besked av försvarsministern om vilket tidsintervall som ska gälla.
- Jag har inte tagit del av rapporten, men jag har ingen anledning att lägga begränsningar på SKL, de får granska vad de vill, säger Mikael Odenberg till Ny Teknik.

I förra regeringsuppdraget sades det att SKL får granska filmer och bilder från 1994 och 1996 i syfte att se om de manipulerats.
Men man skulle också - utifrån det materialet - undersöka om förändringar på vraket gjorts genom "mänsklig påverkan" mellan den 2 oktober och 6 december 1994.

Inför tolvårsdagen av förlisningen i år vände sig ledamöter från samtliga riksdagspartier till regeringen och bad att SKLs granskning skulle vidgas till att också gälla eventuella aktiviteter dygnen efter förlisningen.

Enligt Lars Ångström, mp, tidigare ledamot av försvarsutskottet, visar bilder att räcken skurits av på vrakplatsen någon gång under tiden den 29 september och 2 oktober.

Samtidigt pågår två Estoniautredningar i Estland. Landets justitieministern Rein Lang begärde nyligen att representanter från den estländska regeringen ska få följa SKLs analysarbete.

Mikael Odenberg vill i dagsläget inte kommentera det faktum att en av Estoniafilmerna försvunnit. Han har inte hunnit sätta sig in i vad som hänt, förklarar han.

- Men vi börjar ju bli vana vid att kassetter av olika slag som man tror finns inte finns, säger han apropå de försvunna tsunamikassetterna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS