Minisatelliter ska spåra tjuvfiskare

2016-04-28 15:11  
Illegala fiskebåten Viking stoppas av indonesisk militär i början av året. Nu ska övervakningen bli mer effektiv med minisatelliter. Foto: TT / AP Photo / Andi Jatmiko

Indonesien kommer att använda data från minisatelliter för att upptäcka fartyg som ägnar sig åt illegalt fiske.

En överrenskommelse slöts på onsdagen mellan fiskedepartementet i Jakarta och det amerikanska företaget Spire Global som har en flotta av ”nanosatelliter” som kan spåra fartyg när de kommer in på indonesiskt vatten.

Fartyg som färdas över öppet hav måste enligt internationell lag ha en transponder som anger fartygets identitet och position för att förhindra kollisioner.

Minisatelliterna, som inte är större än en vinflaska, samlar den öppna informationen från fartygen och skapar en karta över trafiken och sänder den till myndigheterna på marken.

Indonesien kan reagera på ”röda flaggor”, när till exempel ett fartyg stänger av sin transponder när det kommer in på indonesiskt vatten.

Systemet ger också Indonesien en bättre kontroll över sin ekonomiska zon runt Natunaöarna i Sydkinesiska sjön där man har en tvist med Kina om var havsgränserna ska gå.

  

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Fiske Satellit

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt