Miljöpartiet vill förbjuda bensin- och dieselbilar i Stockholms innerstad

2018-06-21 11:20  
Foto: Pontus Lundahl / TT

Miljöpartiet vill göra hela Stockholms innerstad till en miljözon 3 2030, vilket innebär att alla bensin- och dieselbilar blir förbjudna, skriver partiets borgarråd i en debattartikel.

De senaste dagarna har det blossat upp en strid om miljözonerna mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Enligt nya siffror som (S) gärna lyfte fram halveras mängden kväveoxider om bara tunga transporter förbjuds i innerstaden och ledande partiföreträdare menade att det räcker för att uppfylla miljökraven och att miljözoner därför knappast behöver införas.

MP:s trafikborgarråd Daniel Helldén betecknade dock rapporten som en grov uppskattning.

I en debattartikel i Expressen skriver Miljöpartiets borgarråd att de vill se miljözoner på vissa tungt trafikerade gator 2020 och 2030 ska hela innerstaden vara utsläppsfri, en miljözon 3. Vid samma tidpunkt ska även försäljningen av fossila drivmedel vara stoppad i staden.

Läs mer: Ny strid om miljözoner i Stockholm

Både Socialdemokraterna och flera andra partier har hävdat att införande av miljözoner går för fort och att det kommer att drabba bilägarna hårt. Daniel Helldén anser dock att 2030 är rimligt för ett totalförbud.

– 12 år är på kort tid, men också en lång tid sett till en normal bils livslängd som är ungefär 17 år. Räknar du så kommer större delen av Stockholmarnas bilpark vara utbytt ändå innan dess. Men det är tydlig signal att vi måste agera nu, säger han till tidningen Mitt i Stockholm.

Mer om: Miljözon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt