Miljarder till järnvägsunderhåll

2015-04-07 11:00  
En korsningsväxel gick sönder vid Tegelbacken i Stockholm och orsakade kaos i tågtrafiken på måndagen. Nu uppger Trafikverket att en reservdel har hittats. Foto: Lars Anders Karlberg

Regeringen vill satsa 620 miljoner kronor på ökat järnvägsunderhåll redan i år. Därefter ska 1,24 miljarder per år tillföras i tre år.

– Poängen är att ge en mer tillförlitlig järnväg i närtid, säger finansminister Magdalena Andersson på en pressträff.

Satsningen finns i den kommande vårändringsbudgeten och presenteras av statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, klimat- och miljöminister Åsa Romson samt utbildningsminister Gustav Fridolin.

– Vi har precis varit på ett arbetståg och tittat men vi fick tyvärr inte åka något tåg, inledde Stefan Löfven.

Regeringen har tidigare slagit fast att det finns ett stort behov av ett förstärkt underhåll av järnvägen och att detta bör ske i statlig regi. Enligt Gustav Fridolin kostar förseningar på svensk järnväg fem miljarder om året. Dessutom leder tågproblemen till ett obehag för alla resenärer.

– Vi har alla stått på en perrong och väntat på tåg som inte dykt upp. Det skapar en stor frustration, säger Fridolin.

Enligt honom har järnvägstrafiken ökat med 97 procent sedan 1991, men underhållet har släpat efter. Och förbättringar i järnvägen är viktigt även för klimatet då transportsektorn står för cirka en tredjedel av alla utsläpp.

– Fungerar inte järnvägen får vi fler transporter på vägarna i stället, vilket inte är bra, säger Stefan Löfven.

Det bristande underhållet drabbar även svensk konkurrenskraft.

För att komma tillrätta med en del av problematiken vill nu regeringen satsa 620 miljoner kronor redan i år.

– Poängen är att ge en mer tillförlitlig järnväg i närtid. Fokus kommer att ligga på flaskhalsar och de sträckor som är hårdast trafikerade.

Regeringens höstbudget fälldes av riksdagen. Satsningen ska därför ses som ett förslag till ändringar av den alliansbudget som regeringen måste förhålla sig till. Den 15 april är slutdatum för när regeringen måste presentera sin vårbudget och den ekonomiska inriktningen för resten av mandatperioden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt