Miljarder ska ”vårda” infrastruktur

2013-06-14 09:56  

I dag presenterar Trafikverket vilka satsningar på vägar och järnvägar som bör prioriteras den närmaste tioårsperioden. Myndigheten vill bland annat ha ett robustare järnvägssystem och föreslår satsningar som gynnar gruvnäringen.

Förslaget lämnades till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som höll ett långt inledningsanförande om infrastrukturens betydelse för samhället.

Klart är att 522 miljarder kronor ska satsas under perioden.

– Knappt hälften av detta ska användas till drift och underhåll, säger hon.

Resten ska utveckla transportsystemet.

– Huvudbudskapet är att vårda den infrastruktur vi har, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm i samband med överlämnandet av den nationella planen.

– Sånt här arbete innebär väldigt hårda prioriteringar.

Trafikverket föreslår att underhållspengar, 1,6 miljarder kronor, till järnvägen flyttas från slutet av perioden till 2014_2016. Det handlar inte om ökade anslag.

– Vi pratar om att flytta pengar, säger Gunnar Malm.

Alla banavgifter ska gå till underhåll och målet är ett robustare järnvägssystem.

– Men innan det blir bättre kommer det att bli sämre, säger Gunnar Malm.

Trafikverket föreslår satsningar som ska gynna gruvnäringen i Norrbotten. Eventuellt blir det en ny järnväg mellan Pajalagruvan och Svappavaara. Malmbanan ska upprustas, liksom stambanan Boden_Umeå.

Även vad gäller gruvnäringen i Bergslagen ska Trafikverket utreda behoven.

Ostkustbanan Gävle_Sundsvall ska också ses över.

Andra åtgärder är utbyggd mötesseparering på vägarna E|4 och E|10.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver två ledande centerpartister att det krävs mer resurser för att bygga ut infrastrukturen i landet. Privata aktörer bör finansiera nya järnvägar, hamnar och motorvägar, menar de.

"Både svenska och utländska investerare, bland annat pensionsfonder, har visat intresse för långsiktiga investeringar som kan ge avkastning", skriver centerpartisterna.

TT / Ny Teknik

Mer om: Tåg Järnväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt