Miljardböter för Fiat Chrysler efter utsläppsfusk

2019-01-10 07:24  
Foto: Pontus Lundahl / TT

Fiat Chrysler tvingas betala mer än 700 miljoner dollar (6,2 miljarder kronor) i böter och skadestånd till det amerikanska justitiedepartementet, enskilda delstater och privata bilägare, uppger källor för Reuters.

Fordonsjätten stämdes 2017 för fusk i samband med utsläppstester av dieselmotorer. Stämningen gäller 104.000 bilar som sålts i USA mellan 2014 och 2016. Företaget förnekar att de gjort något olagligt och har tidigare sagt att de aldrig har försökt manipulera resultaten eller medvetet installerat utrustning för att fuska i utsläppstester.

En tysk underleverantör till företaget förväntas betala 30 miljoner dollar i skadestånd till amerikanska bilägare.

Uppgörelsen i målet kommer att offentliggöras i sin helhet under torsdagen.

Läs mer: ”EU tar historisk chans att sätta press på bilindustrin”

Anklagelserna gäller samma typer av mjukvarumanipulationer som tidigare kostat Volkswagen mångmiljardbelopp i uppgörelser. VW erkände 2015 att de installerat olaglig mjukvara i sina bilar och har enbart i USA betalat 25 miljarder dollar i skadestånd och böter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt