Miljardär vill ha skattepengar till bilaffär

2009-01-29 14:50  
Maria-Elisabeth Schaeffler

Miljardären Maria-Elisabeth Schaeffler vill ha statligt stöd för att genomföra köpet av bildelsleverantören Continental.

Underleverantörsföretaget Schaeffler, med miljardären Maria-Elisabeth Schaeffler i spetsen, fick nobben av tyske finansministern Peer Steinbrück när det gäller statlig hjälp för att avsluta en affär som gör Schaeffler till världens största underleverantör till bilindustrin.

Schaeffler lade i höstas ett bud på en annan underleverantör, Continental, men när köpet nu ska genomföras har finanskrisen urholkat ekonomin i båda företagen. Tillsammans bär de på en skuld på 22 miljarder Euro, långt över 200 miljarder kronor.

Därför sökte Schaeffler hjälp hos staten för att genomföra affären. Men Steinbrück förklarade sent i går kväll att det är omöjligt för regeringen att hjälpa en av världens rikaste familjer att genomföra affären med skattepengar.

På frågan från tyska journalister efter beskedet om Schaeffler kan komma att omfattas av de fallskärmar som staten planerar för industri i kris blev svaret: "Helt klart nej!"

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt