Militära drönarsvärmen fattar egna beslut

2017-01-12 06:00  

En svärm på över 100 drönare kan komma att användas i framtida krig.

Över en amerikansk försvarsbas i Mojaveöknen den 16 oktober i fjol flög tre jaktplan av modellen F/A-18F Super Hornet. På kommando släppte de lös sammanlagt 103 mikrodrönare.

Svärmen demonstrerade snart flockbeteenden genom att ta kollektiva beslut, flyga i formation och förmåga att reparera sig utan mänsklig inblandning.

Enligt Pentagon – som ligger bakom utvecklingen av mikrodrönarna – var testet så lyckat att det amerikanska försvarsdepartementet nu kallar det ”Den stora svärmen”.

– Militära strider är till sin natur komplexa. Därför är mikrodrönarna inte förprogrammerade och synkroniserade individer utan en kollektiv organism som delar en distribuerad hjärna. De anpassar sig likt flockbeteenden man ser i naturen, säger William Roper på det amerikanska försvarsdepartementet.

– Alla drönarna kommunicerar och samarbetar med varandra utan ledare och kan därför hantera situationer där nya drönare ansluter eller där andra drönare avviker.

Projektet kallas Perdix efter en figur i den grekiska mytologin som snabbt tvingades lära sig flyga. Det utvecklades ursprungligen av MIT. Länge var projektet omgärdat av tung sekretess, men sedan i fjol har Pentagon velat berätta om dess framsteg. Drönarnas hård- och mjukvara uppdateras kontinuerligt och är nu byggda med billiga komponenter som ändå ska klara de svåra förhållanden som kan råda under krigföring.

Peter Ottsjö

Mer om: Drönare Pentagon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt