Militairbus får respit

2009-06-11 14:28  
Airbus A400M

Beställarna av det försenade militärplanet Airbus A400M gav idag tillverkaren EADS ännu en chans att på sex månader visa ett flygdugligt plan.

Militärplanet, ibland skämtsamt kallat militairbus, beräknas vara två år försenat. Det skulle enligt ursprungsplanen ha levererats till den första kunden, Frankrike, redan i år.

Men trots att ett prototypplan rullade ut för allmän visning redan förra året har inte planet kommit i luften ännu.

Problemet är motorerna, fyra turbopropmotorer, som tillverkas av det europeiska konsortiet Europrop International. I det ingår tyska MTU, franska Snecma, brittiska Rolls-Royce och spanska ITP.

Beprövade turbopropmotorer finns på marknaden, men kravet har varit att låta nyutvecklade europeiska motorer driva A400M. Och än har ingenjörerna inte fått motorerna att fungera ihop med planet.

Enligt ursprungskontraktet skulle kunderna ha rätt att hoppa av affären den 1 juli i år om planet inte blivit leveransklart.

Men idag beslutade franske presidenten Nicolas Sarkozy och tyska förbundskanslern Angela Merkel att ge EADS ytterligare sex månader för att visa ett flygdugligt plan.

Airbuschefen Thomas Enders räknar med att ha planet leveransklart först i slutet av 2012.

Håkan Abrahamson

Mer om: Airbus EADS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt