Mig bygger plan för indiskt hangarfartyg

2011-08-08 10:17  

Den ryska flygplanstillverkaren Mig har börjat bygga en serie flygplan till det indiska hangarfartyget Vikramaditya.

En nyhetstjänsten Ria Novosti har tillverkaren inlett produktionen av en serie Mig 29 K och den tvåsitsiga versionen KUB avsedda för stationering på det hangarfartyg som ryska flottan bygger om för leverans till Indien 2013.

Hangarfartyget Admiral Gorshkov härstammar från den tidigare sovjetflottan. Fartyget började byggas 1978 och togs i bruk 1987. Det användes för helikoptrar och VTOL-plan.

2004 beslöt Ryssland att sälja hangarfartyget till Indien. Det byggs om och kommer att få en karakteristisk "skidbacke" i fören för att hjälpa flygplanen upp i luften.

Under namnet INS Vikramaditya beräknas hangarfartyget kunna ta ombord 24 stycket Migplan. Planen ska stationeras på en flygbas vid Goa på den indiska västkusten tills Vikramaditya leveras 2013.

Saab kommer att förbereda en hangarfartygsbaserad version av Jas 39 Gripen för att kunna konkurrera om förväntade beställningar till ytterligare indiska hangarfartyg. Denna s k Sea Gripen kan vara klar för leverans först 2018.

Håkan Abrahamson

Mer om: Mig Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt