Metalltjuvar stal 4000 timmar

2013-04-09 14:21  
17000 tyska tåg stoppades av metalltjuvar. Tågen blev 4000 timmar försenade under 2012. Foto: Siemens

Kopparstölder vid de tyska järnvägarna resulterade förra året i förseningar på sammanlagt 4000 timmar.

17000 tåg stoppades vid de tyska järnvägarna förra året på grund av att metalltjuvar stulit främst kopparkabel. Det resulterade i förseningar på 240000 minuter, 4000 timmar.

Det visar en undersökning utförd av en säkerhetstjänst som järnvägsföretaget bildade tillsammans med andra verksamheter som också drabbas av metallstölder - energibolag och telekomoperatörer, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Värdet på den metall som stals från järnvägsbolaget Deutsche Bahn uppgår till 17 miljoner euro.

- Tjuvarna riskerar sina liv för att tjäna några euro, men orsakar stora skador för järnvägsbolaget och irritation bland passagerarna, kommenterar Gerd Neubeck vid DBs säkerhetsavdelning.

Stölderna blir allt mer spektakulära. Från att tidigare mest ha skett nattetid vid ensligt belägna materialupplag, slår tjuvarna ibland till mitt på dagen i tätbefolkade områden.

Ett exempel är ett nödanrop från en spårvagnsförare som meddelade trafikledningscentralen att han inte kunde fortsätta färden eftersom luftledningen saknades.

Ett sätt att komma tillrätta med stölderna är konstgjord dna-märkning av de åtråvärda metallerna. Genom samarbete med skrotuppköpare blir det då möjligt att spåra varifrån metallen kommer.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt